Sommige vragen kun je beter niet stellen. Daar sta je dan na dertig jaar tarotleggen ook nog eens een keer bij stil: dat het feit dát je besluit om een bepaalde vraag aan de tarot te stellen, op zichzelf al veelzeggend is; en dat het dus voor de hand ligt dat de tarot ook daar op zal reageren.
Dan denk ik met name aan vragen die ergens, onder de oppervlakte, ondermijnend zijn voor jezelf; vragen die je niet in je kracht zetten, maar je daar eerder uit weg trekken. ‘Wat voor soort boek zou op dit moment op het meeste succes mogen rekenen?’ Ik beken, ik heb die vraag wel eens aan de tarot gesteld. Daar is nooit een succesvol boek uitgekomen, en nu snap ik waarom. Het is een begrijpelijke vraag, helemaal als je hoopt op een doorbraak als schrijver, maar het is niet de vraag van iemand die in zijn kracht staat. Dat is het probleem ermee.
Als ik destijds in mijn kracht had gestaan, had ik die vraag niet gesteld, want dan had ik allang geweten wat ik wilde schrijven, of op zijn minst begrepen dat als ik me te veel zou voegen naar wat populair is, alles wat mij als schrijver uniek maakt, verwaterd zou raken, en uiteindelijk misschien wel helemaal verloren zou gaan. Als ik helemaal, honderd procent, in mijn kracht had gestaan, was ik gewoon gaan schrijven wat ik zelf het boeiendste vindt, ongeacht hoeveel mensen daarop zaten te wachten.
Je in vreemde bochten wringen om maar succes te hebben, is niet sterk.
Sterker nog, het kan op zichzelf al een reden zijn waarom succes uitblijft.
Dit soort zelfondermijning zit ook in de achtste kaart van de Munten-serie. Deze kundige vakman en slimme ondernemer werkt hard om zijn doel te bereiken: succes in de grote stad. Op de achtergrond is de stadsmuur al in zicht. Als hij hard en vastberaden blijft werken, zal hij dat doel vast wel een keer bereiken, maar welke prijs betaalt hij daarvoor?
‘Wat zou ik aan mezelf moeten veranderen om een geschikte man voor Alice te zijn?’ Als je die vraag aan de tarot stelt, krijg je misschien antwoord op wat je letterlijk hebt gevraagd, maar je krijgt zeker antwoord op de vraag wat je kunt doen om meer in je kracht te gaan staan en minder jezelf in de uitverkoopbak van het leven te leggen.
Tarot: wat is het toch boeiend om de antwoorden op je vragen uit te pluizen. Maar soms moet je daarvoor eerst nog inzien wat voor vraag je eigenlijk hebt gesteld…
- René Argonijt is doctor in de Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, hoofdredacteur bij Uitgeverij Hajefa, en tarotkenner. Hij is auteur van onder andere De Complete Tarotgids.