In Geboorte van de geest, van Patrick van den Heede, komen verschillende wijze figuren voor, die allemaal wijze dingen zeggen. Zo is er het hert dat de verdwaalde jongen adviseert om maar te blijven reizen, omdat het per definitie onmogelijk is om terug te keren naar waar je was. Je kunt iets wel je thuis noemen, vindt het hert, maar het is onmogelijk om iets te maken dat voor altijd hetzelfde blijft.
Een paar verhalen verderop is er een wijze die juist heeft besloten om de rest van zijn leven thuis te blijven, omdat hij beseft dat het leven hem altijd zal aanreiken wat hij nodig heeft om te groeien. Dat zal gebeuren als hij de wijde wereld in trekt, van alles beleeft en veel nieuwe mensen ontmoet, maar net zo goed wanneer hij thuisblijft en geniet van een eenvoudige kop thee in een bekende omgeving.
Het thema van het hebben van een ’thuis’ staat centraal bij de tarotkaart Bekers VIII, al wordt dan vooral de keerzijde ervan belicht: het verliezen van je thuis. En uit alles op de kaart spreekt hoe dramatisch dat moment is.
Waar komt toch dat idee van ‘thuis’ vandaan? Waarom is het hebben van een thuis – of het ontberen ervan – zo’n groot thema voor veel mensen? Is het de biologische kant van de mens die streeft naar een thuis, naar een veilige plek? Of is het het lichtwezen in ons, op zoek naar een plek op aarde die iets weerspiegelt van ons ware thuis, in de Sferen van Licht?
Of is het gewoon de mens eigen om te streven naar het onmogelijke: een vaste, zekere plek in een wereld die constant in beweging is?
Want het leven is stroming. Het kan niet anders dan verandering brengen.
Hoewel soms verandering ook dierbare dingen naar je terugbrengt. Zo komt er binnenkort een nieuw boek uit van Patrick Van Den Heede, getiteld Niemand is iemand anders.
- René Argonijt is doctor in de Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, hoofdredacteur bij Uitgeverij Hajefa, en tarotkenner. Hij is auteur van onder andere De Complete Tarotgids.