Skip to content Skip to footer

Dikke Hond

Sommige mensen weten het verschil niet tussen liefde en seks. Andere mensen denk dat liefde is dat je op een evenwichtige manier dingen met elkaar uitruilt. Er zijn ook mensen die liefde niet goed kunnen onderscheiden van zorg, of eten. Daarom hebben sommige mensen zulke dikke huisdieren.

Vooral dikke honden vind ik zielig. Honden willen vrijuit rondspringen en achter elkaar aanrennen, als de blije eikels die ze van nature zijn. Maar een dikke hond kan dat niet. En dat komt dan niet doordat het baasje een hekel aan de hond heeft, maar omdat het baasje niet weet dat ‘houden van’ ook iets anders kan zijn dan eten geven. Of misschien denkt het baasje dat liefde betekent dat je iemand alles geeft waar diegene om vraagt, grenzeloos. Geen ‘nee’ durven zeggen neemt dan de plaats in van liefde.

Maar geen grenzen stellen is natuurlijk niet liefde. In zekere zin is het het tegenovergestelde, want het is geboren uit angst, en angst staat tegenover liefde. Waar angst is, is geen liefde, en omgekeerd. Waar liefde is, overwinnen mensen hun angst, om er voor de ander te zijn.

De Geliefden

Dat is ook het idee achter de kaart van De Geliefden. Die kaart gaat niet zozeer om twee mensen die verliefd op elkaar zijn, maar meer om het aangaan van een commitment, waarbij je de ander belooft om er echt voor hem of haar te zijn, en je daar niet halfslachtig van af te maken. In die zin gaat de kaart van De Geliefden over meer dan relaties en partnerschap, want zo’n commitment kun je ook aangaan met jezelf.

Ik woog ooit 108 kilo. Op een dag werd Stevie Wonders Superstition op de radio gedraaid, en ik moet dan wel in de kamer dansen. Maar 108 kilo zwaar, merkte ik dat ik niet goed meer in staat was om op de muziek te bewegen: bij iedere beweging die ik maakte, deinde mijn buik mee, precies naast het ritme. Toen zag ik het: ik was mijn eigen dikke hond geworden.

Sindsdien ben ik gaan afvallen, maar wel in het volle besef dat het probleem niet is dat ik te veel eet, maar dat ik moet leren om er echt voor mezelf te zijn.

  • René Argonijt is doctor in de Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, hoofdredacteur bij Uitgeverij Hajefa, en tarotkenner. Hij is auteur van onder andere De Complete Tarotgids.

Geef een reactie

0